艣roda, 22 lutego 2017

馃尮馃尮R贸偶e karnawa艂owe馃尮馃尮


Cze艣膰 kochani, 
dzi艣 przychodz臋 do was z przepisem na pyszne ale r贸wnie偶 bardzo efektowne r贸偶e karnawa艂owe, kt贸re nie s膮 idealne tylko na karnawa艂 ale r贸wnie偶 na t艂usty czwartek.
Zapraszam...
Jednak ten przepis nie by艂 robiony tyko przeze mnie ale r贸wnie偶 przez moich koleg贸w i kole偶ank臋 z klasy, poniewa偶 robili艣my je w grupie w szkole. Niestety z tego wzgl臋du moje zdj臋cia nie s膮 tak zachwycaj膮co dobrej jako艣ci ale mam nadziej臋 偶e to wam a偶 tak bardzo nie przeszkadza.
Ale znowu si臋 rozpisuj臋, wi臋c bez zb臋dnego wst臋pu ju偶 zaczynamy!!!

Sk艂adniki : 
  •  30 dag maki 
  • 5-6 jajek ( 5-6 偶贸艂tek )
  • szczypta soli
  • 1 艂y偶ka octu
  • ok. 2 艂y偶ki 艣mietany 18%
  • ok. 1 艂y偶ka cukru
  • olej ( do sma偶enia )
  • cukier puder ( do posypania )
  • d偶em ( do ozdobienia r贸偶 )

Spos贸b przygotowania :
  1. Oddzielamy 偶贸艂tka od bia艂ek ( bia艂ka b臋d膮 jeszcze potrzebne ) i zagniatamy razem ze wszystkimi sk艂adnikami na stolnicy.
  2. Nast臋pnie po rozwa艂kowaniu ciasta wycinamy w nim trzy wielko艣ci okr臋g贸w i nacinamy je na 10mm z zewn臋trznej ich strony ( dzi臋ki czemu r贸偶a po usma偶eniu b臋dzie mia艂a tak jakby p艂atki ).
  3.  P贸藕niej najwi臋ksze k贸艂ko smarujemy na 艣rodku bia艂kiem i wk艂adamy na nie 艣rednie k贸艂ko oraz powtarzamy czynno艣膰 tylko, 偶e teraz nak艂adamy na nie ma艂e k贸艂ko i przyciskamy.
  4. Teraz zrobione r贸偶e sma偶ymy do g贸ry nogami jak to si臋 m贸wi, czyli najmniejsze ko艂o ma by膰 na dole do sma偶enia.
  5. Sma偶ymy po obu stronach i ods膮czmy z t艂uszczy r臋cznikiem papierowym. 
  6. Po ods膮czeniu z t艂uszczu posypujemy cukrem pudrem oraz w dekorujemy d偶emem przeci艣ni臋tym przez szpryc臋.


Dobra to tyle na dzi艣,
wi臋c 偶ycz臋 udanego t艂ustego czwartku oraz karnawa艂u.
A ja si臋 ju偶 z wami 偶egnam pa pa...

5 komentarzy: